Biskut Double Chocolate Chip

Resipi ni antara resepi biskut coklat yang paling Ekin suka. Tiap2 tahun Ekin mesti buat.

Resipi Biskut Double Chocolate Chip Joy of Baking


masak jer ler



113 gm mentega
105 gm gula perang
50 gm gula kastor
1 biji telur gred A
1 sudu teh esen vanilla
130 gm tepung gandum
30 gm serbuk koko
1/2 sudu teh baking powder
1/8 sudu teh garam
200 gm chocolate chip
50 gm kacang almond

Panaskan oven ikut suhu oven masing2. Macam Ekin 160c. Ayak serbuk koko, tepung, baking powder dan garam dan ketepikan.
Dalam mangkuk mixer masukkan mentega dan gula pukul sampai ringan (2-3 minit). Masukkan telur dan esen vanilla  pukul lagi. Masukkan bahan yang dah di ayak sikit2 gaul sampai sebati. Masukkan chocolate chip dan almond dan gaul. Doh ni memang lembik sikit tak perlu tambah tepung. Guna sudu / aiskrim scoop untuk letak atas dulang pembakar yang berlapikkan kertas baking. Jarakkan antara satu sama lain dalam 1 ke 2 inci sebab biskut ni akan mengembang. Bakar dalam 8-10 minit.  Iskut ni memang lembut masa panas tapi bila dah sejuk biskut ni akan rangup.

Comments