Resepi Kulit Tart Dan Cadangan Inti

Resepi Kulit Tart

masak jer ler

masak jer ler

masak jer ler

500 gm Tepung Gandum
250 gm Mentega / Butter
50 gm Gula Aising
1 biji Telur Gred C
1 sudu teh Esen Vanilla

Masukkan mentega, gula aising, esen vanila dan telur gaul sebati. Masukkan tepung sikit2 sampai jadi doh. Balut doh dengan plastik wrap ketepikan. Biasanya kita buat malam simpan peti sejuk esok pagi baru masuk acuan dan bakar. Pastikan cucuk ngn garfu. Bakar ikut oven masing2. Sy guna oven cornell 160c. Sebelum ni sy guna oven pensonic 180c

Resepi Krim Kastard

3/4 cawan Susu Segar
1 sudu makan Tepung Kastard
1 sudu makan Gula Halus
1 sudu teh Esen Vanila
1 sudu teh Mentega

Satukan tepung kastard, gula, susu segar, kacau sebati kemudian masak atas api perlahan kacau agak2 pekat masukkan butter dan esen vanilla. Kacau. Bila dah sejuk pipping dalam kulit tart. Hias dengan letak buah2an pilihan

Resepi Inti Cheese

250 gm krim cheese
50 gm gula aising
1 biji telur
1 sudu teh Mentega
250gm Jem Blueberry

Sarukan cream cheese dan gula pukul sebati masukkan telur pukul rata. Lepas tu baru masukkan butter kacau sebati. Masukkan jem blueberry pastu baru piping aduan cheese pulak ye

Resepi Inti Telur

1 tin susu cair
1 cawan Air Suam
25 gm Gula Halus
1 sudu teh Esen Vanila
4 biji Telur Gred A
Sedikit pewarna kuning lemon

Campurkan gula dengan air suam kacau sampai gula larut baru masukkan bahan2 lain. Kemudian tuang dalam kulit tart agak2 hampir penuh. Bakar 10-30 minit ikut saiz tart.

Inti Coklat Badam

500 gm Coklat Compound
1 sudu besar Mentega
Badam secukupnya di sangai / bakar

Masak secara double boil coklat dan mentega bila dah cair dah boleh masukkan dalam kulit tart. Hias badam di atas coklat




Comments