400 gm daging batang pinang
6 sudu besar cili kisar ikut pedas tekak masing2 (cili kisar saya mmg stok kisar dgn bwg putih)
3 sekawan kayu manis setengah batang, Bunga lawang sekuntum dan sebiji buah pelaga.
Halia dan kunyit sebesar ibu jari
Lengkuas 3/4 besar ibu jari
5 ulas bawang kecil
Sebatang serai (kalau gemuk tp kalau kurus guna 2)
Kerisik
Gula nisan
1/2 kotak santan KARA
Sebiji tomato
Daun kunyit
Minyak untuk tumis
Kisar tomoto bawang merah serai halia dan kunyit. Panaskan minyak masukkan 3 sekawan dan kemudian bahan kisar. Bila dah naik bau masukkan cili kisar. Bila dah pecah minyak masukkan daging. gaul biarkan empuk kalau kering masuk sedikit air. masukkan gula nisan bila dah empuk masukkan santan dan kerisik dan hirisan daun kunyit. Perasankan garam. Siap boleh makan dgn ketupat nasi ratah gitu pun sedap
Comments
Post a Comment