500 gm tepung roti
75 gm gula
1 paket yis mauripan (11gm)
300 ml (sebiji telur + 2 sudu besar susu pekat + susu full cream disatukan jadi 300ml)
150 gm kentang yg telah di rebus dan dilenyek
75 gm mentega
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar susu tepung
10gm K fine
Sapuan di atas doh
1 biji telur kuning
50 ml susu full cream
Sos kastard (Boleh kurang kan sebab resipi ni dapat banyak)
75gm tepung kastard
75gm gula (ikut citarasa kalau dah likat cuba rasa kalau nak manis lagi tambah sesudu kecil dulu gula dan kacau sementara kastard panas)
200gm susu kotak full cream
200gm air
1 sudu teh esen vanilla
Campurkan semua kecuali mentega ke dalam mangkuk mixer. Putar sebati kemudian masukkan mentega putar lg sampai mentega sebati dengan doh lebih kurang 10-15 minit.
Rehatkan doh selama 30 minit atau menjadi 2 kali naik. Tumbuk doh untuk keluarkan angin. Timbang 40 gm / 30 gm setiap dan bulatkan dan susun dalam loyang biarkan 10 minit.
Sapukan dipermukaan doh dengan bancuhan 1 biji telur kuning + susu full cream.
Masukkan kastard ke dalam piping bag dan buat pipkan di atas doh tadi
Dah boleh bakar 180c selama 25-30 minit agak2 kekuningan tu dah masak la.
Comments
Post a Comment