ROTI KENTANG POTATO BUN

 

masak jer ler

masak jer ler

masak jer ler

500 gm tepung roti

75 gm gula 

1 paket yis mauripan (11gm)

300 ml (sebiji telur + 2 sudu besar susu pekat + susu full cream disatukan jadi 300ml)

150 gm kentang yg telah di rebus dan dilenyek 

75 gm mentega

1/2 sudu kecil garam

2 sudu besar susu tepung

10gm K fine

Sapuan di atas doh

1 biji telur kuning

50 ml susu full cream


Sos kastard (Boleh kurang kan sebab resipi ni dapat banyak)

75gm tepung kastard

75gm gula (ikut citarasa kalau dah likat cuba rasa kalau nak manis lagi tambah sesudu kecil dulu gula dan kacau sementara kastard panas)

200gm susu kotak full cream

200gm air

1 sudu teh esen vanilla

Campurkan semua kecuali mentega ke dalam mangkuk mixer. Putar sebati kemudian masukkan mentega putar lg sampai mentega sebati dengan doh lebih kurang 10-15 minit.

Rehatkan doh selama 30 minit atau menjadi 2 kali naik. Tumbuk doh untuk keluarkan angin. Timbang 40 gm / 30 gm setiap dan bulatkan dan susun dalam loyang biarkan 10 minit.

Sapukan dipermukaan doh dengan bancuhan 1 biji telur kuning + susu full cream.

Masukkan kastard ke dalam piping bag dan buat pipkan di atas doh tadi

Dah boleh bakar 180c selama 25-30 minit agak2 kekuningan tu dah masak la. 

Comments